Ik heb een tussenjaar genomen…


Personal / woensdag, februari 7th, 2018

Zoals ik al vaker heb verteld ben ik momenteel bezig met de opleiding huidtherapie. Dit is een HBO-opleiding die ik volg bij Hogeschool Utrecht. Het is een pittige opleiding, die ik erg onderschat heb dat geef ik toe. Momenteel hoor ik bezig te zijn met mijn laatste jaar, het afstudeerjaar. Helaas ben ik dit nu niet aan het doen, ik heb een tussenjaar en ik ga jullie uitleggen waarom ik hier voor gekozen heb.

Als je me 3 jaar geleden vroeg of ik ooit een tussenjaar zou nemen had ik je denk ik keihard uitgelachen. Waarom dat is toch weggegooide tijd. Gewoon even doorknallen en dan heb je dat papiertje zo in je handen. Het begon met het niet halen van de een toets. “Nou ja kan gebeuren volgend jaar zo gepiept.” Opeens kwam ik 15 punten te kort. Met de hakken over de sloot mocht ik door naar jaar 2. Ik had het onderschat. Ik gaf de schuld aan het reizen wat ik elke dag moest doen. 2 uur heen en 2 uur terug. Dus besloot ik op kamers te gaan.

Het eerste half jaar van het 2e jaar ging redelijk goed. Ik had 1 toets niet gehaald dat was geen probleem. De rest van het jaar ging het al snel bergaf. Mijn zelfvertrouwen kreeg een hele grote klap in zijn gezicht nadat ik de herkansing van het eerste jaar niet in 1 keer haalde. Ik had nog 1 kans of ik moest stoppen. Met 1 been stond ik al buiten de opleiding want ja als ik het de 3e keer niet haal waarom dan wel de 4e keer. Ik besloot alle andere dingen aan de kant te leggen en me alleen nog maar te richten op mijn herkansingen van het eerste jaar. De vakken die ik dan mis die schuif ik dan wel door naar jaar 3. Uit eindelijk heb ik mijn propedeuse met hakken over de sloot gehaald. Mijn zelfvertrouwen was weg en mijn zin in studeren was helemaal verdwenen. Dit liet ik niemand blijken en probeerde me sterk te houden.

Op naar het derde jaar. “Schouders recht, kin omhoog niemand hoeft te weten dat je geen zin meer in hebt gewoon doorbijten je bent al zo ver gekomen, dacht ik bij mezelf.” Ik had te weinig punten om op stage te mogen. Op zich niet heel erg want in blok 3 moet ik nog veel herkansen van het 2e jaar. Eerste half jaar zou ik mijn minor voeding gaan doen, dan een blok niks van het 3e jaar en op het laatste een blok van huidtherapie zelf. Tussendoor nog even de gemiste toetsen van het 2e jaar knallen nou dat moet wel lukken. Nog steeds liep ik op mijn tenen maar dat wist niemand. Ook privé liep het allemaal niet helemaal lekker en daar moest ook nog aandacht naar toe. Wederom glipte er punten door mijn vingers en ben ik niet echt opgeschoten. Dit kon niet meer langer doorgaan.

Dit jaar zou ik volgens planning moeten afstuderen, naast het feit dat ik niet kon afstuderen omdat ik niet voldoende punten had, was het voor mij beter om even een stapje achteruit te nemen. De dingen bijwerken die ik miste. Mijn motivatie van het studeren was weg dus het eerste blok ging niet zonder slag en stoot dit jaar. Het 2e blok was even ademhalingstijd. Tijd om privé zaken te regelen zodat ik in februari me weer echt kon richten op school. Hier zit ik dan 6 februari in de trein richting Utrecht. Klaar om weer verder te gaan en de draad weer op te pakken.

Ik heb mijn lesje geleerd. Lukt het niet trek aan de bel! Ga niet op eigen voet dingen proberen te fixen als je door de bomen het bos niet meer ziet. Neem een tussenjaar om alles bij te werken en schaam je er niet voor. Iedereen studeert op zijn eigen tempo. Mijn doel is om eind 2019 mijn diploma op zak te hebben en aan de slag te gaan als huidtherapeut. Daar gaan we voor!

Schaam je niet en neem dat tussenjaar als jij dat nodig hebt!

Xx Rianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *